Inspiratieavond Klimaatverandering tegengaan (Extern)

Datum/Tijd: wo 25 september 2024, 20:00 - 22:00

De Amersfoortse Grootouders voor het Klimaat en het Humanistisch Verbond Eemland nodigen je uit voor een inspiratieavond met Reint Jan Renes, lector klimaatpsychologie aan de HvA en duurzaamheidsambassadeur van de gemeente Amersfoort.

 Locatie: Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21

Aanmelden is verplicht: tot uiterlijk 21 september aanmelden door een mail te sturen naar mwj.rietveld@planet.nl. Bij overschrijding van het aantal beschikbare plaatsen kom je op een wachtlijst. Deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage is ter plaatse zeer welkom.

 Wanneer is het genoeg? Lig je ook wel eens wakker als je denkt aan de wereld waarin de kinderen van nu en de generaties na hen zullen leven? Een wereld met hittestress, extreme droogte, stijging van de zeespiegel, verlies van biodiversiteit, migratiestromen en andere gevolgen van het veranderende klimaat? Je bent niet de enige, maar in gezelschap van 80% van onze landgenoten. We willen vanwege deze zorgen best in actie komen tegen klimaatverandering, maar weten vaak niet goed wat en hoe.

Een echte oplossing voor de lange termijn vraagt om meer: een verandering van gedrag door mensen, in bedrijven en organisaties én door de politiek in de vorm van wetgeving, beleid en uitvoeringsbesluiten. Neem de plannen van de gemeente Amersfoort voor meer duurzame en klimaatbestendige woonwijken. Zo’n wijk biedt van alles meer: meer ruimte voor groen en natuur, meer schone lucht, meer speelplekken voor kinderen, meer fietsstraten, meer en beter openbaar vervoer, meer bescherming tegen droogte, hittestress en overstromingen, meer huizen van het gas af, meer warmtenetten, meer comfort door isolatie, meer zonnepanelen.  Dat vooruitzicht, een groter welzijn dus, vinden we zeker aantrekkelijk, voor onszelf en voor de generaties na ons. Maar we vinden het lastig te accepteren wat daar tegenover staat: minder ruimte voor de auto, minder energiegebruik, compacter wonen, minder afval produceren, oftewel verlies van dat wat ons vertrouwd is. Lange-termijnoplossingen vragen van ons dat we zoeken naar een nieuwe balans tussen wat moet voor later en wat we nu echt nodig denken te hebben.  Met andere woorden: wanneer is genoeg ook genoeg?! Wat kun je nu al zelf doen in je huis, je straat, je wijk en in je stad? Daar gaan we naar op zoek! Dat is spannend, uitdagend en ingewikkeld, maar zeker de moeite waard! Zoek je mee? Aan het eind van de avond zal wethouder Johnas van Lammeren reageren op de inbreng van de aanwezigen.

 

 

Datum/Tijd: wo 25 september 2024, 20:00 - 22:00

Deze activiteit is al geweest