Fietsen door het Airborne Landschap (58 km)

1 plaatsen beschikbaar
Datum/Tijd: za 14 september 2024, 10:30 - 17:00

Beschrijving
Op 17 september is het 80 jaar geleden dat operatie Market-Garden begon.
De geallieerden waren gekomen tot de zuidgrens van ons land. Men wilde met de tankstrijdmacht van generaal Horrcks de grote rivieren oversteken en via Arnhem Duitsland in trekken om het Duitse leger te verslaan en een einde aan de tweede wereld oorlog maken.
Volgens een aantal generaals van het geallieerde leger was het Duitse leger zo verzwakt dat een overwinning er dik inzat en de oorlog voor de winter van 1944 voorbij zou zijn.
Om het plan te laten slagen moesten de bruggen over de rivieren eerst veilig gesteld worden. Operatie Garden waren de activiteiten die over land plaats moesten vinden en de operatie Market was de luchtlandings inzet.
Op 17 september 1944 ‘s morgens vroeg steeg van een groot aantal vliegvelden in Engeland een enorme luchtvloot op (Market) om de operatie Garden te ondersteunen.
Het ging om ca 5000 jagers, bommenwerpers, transportvliegtuigen en meer dan 2000 zweefvliegtuigen.
De zweefvliegtuigen werden gesleept door de transsport vliegtuigen, het moet voor de bevolking in het zuiden van Nederland een imponerend schouwspel geweest zijn om deze geweldige luchtvloot voorbij te zien komen.
De zweefvliegtuigen vervoerden het benodigde materieel en in de transportvliegtuigen werden o.a. de gevechtseenheden vervoerd die Arnhem en omgeving moesten bevrijden en dus de Rijnbrug in moesten nemen.
Droppings van manschappen en materieel vonden o.a. plaats langs de trajecten waarlangs de tankkolonne zou rijden. Ook in het gebied om Arnhem, o.a. op de Ginkels heide, omgeving Wageningen, Ede, Wolfheze, Oosterbeek werden militairen en materieel gedropt. De bedoeling was op te trekken naar de Rijnbrug en deze in te nemen zodat de tankdivisie via Arnhem Duitsland in zou kunnen trekken.
Echter de macht van de Duitsers bleek veel groter dan aan de geallieerde kant verondersteld werd. Er bleek o.a. een sterke Duitse tankdivisie in het gebied om Arnhem aanwezig te zijn.
Er is moedig gevochten, de brug is zowat bereikt maar de tegenstand was te groot, de strijd moest opgegeven worden.

Route
Onze fietstocht gaat langs de plaatsen waar de droppings plaatsgevonden hebben, we nemen in Arnhem een kijkje bij de John Frost brug en fietsen over de grote verkeersbrug de Rijn over en rijden langs de zuidoever richting Driel.
Daar steken we met het veer de Rijn over en rijden weer richting Ede.

Lengte: 58 km.
Vertrekpunt en eindpunt: knooppunt 65, Ede.
Vertrektijd: 10.30 uur
Eindtijd: ca 17.00 uur

Horeca: We drinken koffie bij rest. Planken Wambuis en lunchen bij Restaurant TROYA op de Rijnkade.

Adres van knooppunt 65 (start- en eindpunt): Arnhemseweg 120 Ede.
Te bereiken:
Van Amersfoort (of Hoevelaken) naar Ede: met fiets+ trein.
Reisduur dik half uur. Vanaf station Ede, (verkeersknoopunt 26) over het spoor, Nieuwe Stationsstraat in, rechtdoor wordt Arnhemseweg. Dan einde weg, rotonde (na de tank) recht oversteken. Daar is verzamelpunt.
Met de Auto:
Met de navigatie op: Arnhemseweg 120, Ede. Rij de rotonde op. Parkeren kan in het bos, oostelijk van de rotonde, het bos in, door een hek, over het wildrooster. Iets verderop, rechts van de weg kun je parkeren.
Samen rijden.
Heb jij geen fietsendrager. Geef je toch op, we proberen zoveel mogelijk te combineren met deelnemers die wel een fietsendrager hebben.
Let op: het is een heuvelachtig gebied. E-bike is een aanbeveling.
(We verwachten dat een aantal deelnemers met de auto gaat en dat er met elke auto een passagier mee kan).

Begeleiders: Piet van Schoor en Tjerk Spriensma
Maximum aantal deelnemers: 10
Contactpersoon: Piet van Schoor, via e-mail: p.vanschoor@hotmail.com.

Aanmelden: via het formulier hieronder, tot uiterlijk 11 september.
Deelname staat open voor iedereen, ook van buiten Power.
Als de tocht is volgeboekt, meld je dan aan voor de reservelijst. Stuur een mailtje naar p.vanschoor@hotmail.com.
Eventuele afmeldingen ook graag naar bovenstaand e-mailadres.

De huisregels voor de fietsactiviteiten zijn hier te vinden.

Datum/Tijd: za 14 september 2024, 10:30 - 17:00

Deze activiteit is al geweest