Consumentenkapitalisme – Filosofisch Café ‘De Wereld van NU’

Capaciteit: 14 mensen
Deze activiteit is volgeboekt
Datum/Tijd: di 9 januari 2024, 10:15 - 11:45

Indien volgeboekt, geef je onderaan dit bericht op voor de reservelijst!

“Het belangrijkste aspect van de moderniteit, dat dit tijdperk van alle eerder bekende perioden onderscheidt, is een tamelijk alledaagse en ogenschijnlijk onbeduidende bezigheid: winkelen.”  (Bron: Hoe overleef ik de moderne wereld – Alain de Botton)

Geïnspireerd door en gebaseerd op het laatste boek van Alain de Botton (School of Life) filosoferen we in het Café ‘De Wereld van NU’ deze keer over ‘Consumentenkapitalisme’ en wat dat voor ons betekent.

Café ‘De Wereld van NU’ is er elke tweede dinsdag van de maand (behalve in juli en augustus) en deze keer op dinsdag 9 januari van 10:15 uur tot uiterlijk 11:45 uur in de gemoedelijke atmosfeer van Café Hemels (Langestraat 63), met een inloop vanaf 10:00 uur.

Café ‘De Wereld van NU’ laat zich het beste omschrijven als een sociaal café waar gefilosofeerd wordt. Elke maand is er een ander thema. In januari is ‘Consumentenkapitalisme’ het thema. Wat zegt De Botton? Wat zegt de inleider? Wat denk je zelf? Café ‘De Wereld van NU’ staat voor lichtmoedig filosoferen met elkaar in dialoogvorm (luisteren naar elkaar) onder leiding van ervaren begeleiding, na een inleiding van maximaal een half uur door een deskundige spreker.

Onze gastspreker van deze maand is Frank van den Tempel (1951). Na een economiestudie aan de UvA heeft hij gewerkt in diverse sectoren: sociale verzekeringen, gezondheidszorg, HBO, bank- en zorgverzekeringswezen, al dan niet met zijn eigen bedrijf en altijd met een financieel economische insteek. Interessanter dan geld verdienen is voor hem het leveren van een maatschappelijke bijdrage. In de jaren ’70 was hij al sterk tegen consumentenmanipulatie om aan te zetten tot vergroot koopgedrag. Met zijn autonome, nieuwsgierige, relativerende en daadkrachtige inzet voor mens en milieu is er ook teleurstelling. Frank verwacht dat miljarden mensen in grote problemen gaan komen. Een duurzame leefbare aarde raakt steeds verder uit beeld. Het beteugelen van ongebreideld consumentisme is noodzakelijk. Hiervoor zal alleen op (wereld)politiek niveau een oplossing kunnen worden bereikt. Individuele inspanningen in Nederland zijn nobel maar zullen volgens hem een leefbare aarde niet dichterbij brengen. Frank staat achter het door Jan Rotmans geschetste hoopvolle perspectief waarin adaptatie van het stijgende waterniveau mogelijk wordt gemaakt via fundamentele transities in maatschappelijke domeinen en sectoren. Gezien de geschiedenis blijkt soms eerst chaos nodig te zijn om de ommekeer tot stand te brengen. Beperking van het consumentenkapitalisme en daarmee samenhangende consumentisme zijn een must voor een leefbare wereld.

Frank is coördinator Wonen en Zorg bij Power en staat als gepensioneerd econoom midden in het leven met zijn vrouw Carolien, 2 zoons en 2 kleinkinderen. Frank deelt graag en regelmatig zijn mening en blik op onze (zorg)wereld. Naast zijn ‘optreden’ in dit filosofisch Café is hij op 10 januari 2024 te zien bij Power met een lezing over ‘de uitvinder achter de uitvindingen’.

Namens het team achter Café ‘De Wereld van NU’ heten we je van harte welkom,
Co Schop
Cora van Bergen
Henriëtte Coppes
Didi van der Hoeven
Joris Steentjes

Behalve voor de eigen consumpties, zijn er geen kosten aan deelname verbonden.

Aanmelden gaarne via onderstaand aanmeldformulier (reserveren geopend vanaf woensdag 13 december, 18:00 uur). Aanmelden is bijzonder gewenst vanwege de beperkte ruimte van onze locatie.

Reservelijst:  Als het Café  is volgeboekt, kun je je opgeven voor de reservelijst. Mail je naam en telefoonnummer naar Café ‘De Wereld van NU’. Mocht er een plaats vrijkomen, dan krijg je bericht.

Afmelden: kun je onverhoopt niet? Meld je dan zo snel mogelijk af via Café ‘de Wereld van NU’. Dan kan er misschien iemand anders deelnemen.

 

Datum/Tijd: di 9 januari 2024, 10:15 - 11:45

Deze activiteit is al geweest
Deze activiteit is volgeboekt