Op Powers eerste lustrum in 2013 was de interactie tussen generaties het hoofdthema. Ik herinner me een mooie middag met discussies tussen 20,40,60 en 80 jarigen Het bleek een fascinerende uitwisseling.
Immers het blijft in deze hectische samenleving spannend hoe zeer iedere generatie anders aankijkt tegen de problemen van nu. De conclusie was toen: we kunnen van elkaar blijven leren!
Mede als gevolg van deze insteek kwam later het project ‘steun aan studenten’ tot stand, tegenwoordig POWER-COACHING in de vorm van scriptiebegeleiding, taalbeheersing en stageplaatsen voor HU studenten. Geïnspireerd door een regionale Rotary-bijeenkomst over een soortgelijk thema deden Power-deelnemers mee aan een ‘intergenerationelewandeling’ in 2019.

Door de snelle digitalisering ziet men ook op de werkvloer dat kennis snel veroudert en dat oudere werknemers ook gaan leren van jongere collega’s (zie managementboeken van ondermeer Bontekoning 2024). Maar er blijft altijd een aspect wat wij ouderen kunnen bijdragen: Levenservaring!

Naast kennis en relaties kunnen wij de volgende generatie vooral daarmee helpen.
Dat doen we dus al met HU-studenten en de vraag is of we niet ook aandacht kunnen geven aan de generatie van onze kleinkinderen.

Immers, het brengt een extra dimensie als senioren meer betrokken kunnen raken bij de leefwereld van jongeren in het algemeen en hun eigen kleinkinderen in het bijzonder!

Waarom niet beginnen met een dagdeel in de week een klas ondersteunen in een school in je eigen buurt?

In Utrecht is een dergelijk project succesvol gebleken: Leergaloos. Senioren verbinden zich daar aan basisschool in hun wijk (zie: www.leergaloos.nl)

Vandaar mijn idee om een dergelijk project vanuit Power op te zetten.

Dit idee is een uitvloeisel van een eerder Power project “grootouders voor lezen” wat begin 2024 van start ging met een pilot in twee BSO’s in Amersfoort. De nadruk op alleen leesachterstand bleek bij scholen te beperkt vandaar dat in Utrecht ouderen ook andere basisvaardigheden (rekenen, schrijven) aanreiken.
Maar de kracht van het concept is de verbinding van leerlingen met de levenservaring van senioren.

Heb je belangstelling om met mij en andere belangstellenden een dergelijk project op te zetten? Neem dan voor 1 december contact met mij op: ejtuininga@gmail.com

Vriendelijke groet, Eric-Jan Tuininga